Guvernarea PSD-PNL a reușit să scoată în stradă Baroul Galați! Astfel, pe 4.10.2023, avocații de la Baroul Galați au protestat pe scările sediului Curții de Apel Galați invocând trei motive.
- Subdimensionarea schemelor de personal privind posturile de magistrați si judecători.
- Lipsa fondurilor destinate procesului de informare și digitalizare la instanțele judetului Galați.
- Severa subminare a capitalului bugetar referitor la piața activelor de asistență judiciară obligatorie.
Să le luam în ordine. În acest moment, Judecătoria Galați funcționeaza nesatisfăcător, blând spus, din cauza a două motive. Schema judecatoriei prevede 38 de posturi de judecători din care sunt acoperite mai puțin de jumătate. În 2022 un judecător a avut de soluționat 1.340 de dosare, Judecătoria Galați situându-se pe locul 6 la nivelul național după încărcătură.
Aceeași situție există și la Tribunalul Galați unde din 40 de posturi de judecător sunt ocupate doar 20. La lipsa de personal generată de ieșirea la pensie în masă a judecătorilor la o vârstă când puteau da maxim pentru profesia lor, se adaugă un ordin al CSM care prevede că un judecător nu mai are voie să judece decât 40 de dosare pe lună! Evident că de la 1.430 de dosare cât avea încărcătura până acum, nefiresc de mult, va avea de soluționat maxim 400 într-un an. Automat, mulțimea de dosare care se înregistrează zilnic nu se știe când va primi primul termen de judecată. Infiorător e faptul că un dosar poate avea doar un singur termen pe an astfel că doar fondul ar putea dura 2-3-4-5 ani! Între timp, acțiunea se prescrie. Românii privesc cu groază că pe acest tip de funcționalitate a justiției își pierd toate șansele de a-și face dreptate în mod legal. Nu au cum să ajungă la instanță și nici nu are rost pentru că pe gândirea CSM-ului, dar mai ales a Guvernului care nu a reacționat în niciun fel, accesul la justiție este inutil. Numai la nivelul Judecătoriei Galați, la sfârșitul lunii septembrie, existau 400 de dosare noi în așteptarea termenului de judecată. În acest ritm, la sfârșitul lunii noiembrie vor fi 1.500 de dosare în așteptare, ceea ce devine chiar periculos.
Nici în război nu s-a blocat Justiția cum se întâmplă în zilele noastre glorioase. Nimeni dintre autoritățile naționale, politice și judecătorești, nu au reacționat, nici nu s-au gândit să găsească o soluție de deblocare a justiției.
Referitor la ceea ce cer avocații, lucrurile sunt la fel de neînțeles. Ministerul Justiției și Ministerul Public nu au transferat instanțelor și Parchetelor din județul Galații creditele bugetare necesare acoperirii debitelor datorate Baroului Galați, iar sumele sunt mici față de prestația avocaților. Ministerul Justiției datorează 434.029 de lei, Ministerul Public datorează 234.546 lei. Trebuie amintit că judecătorii de la Tribunalul Galați au fost în grevă două luni pentru că nu au primit sporurile stabilite prin contractul de muncă.
Ce se întâmplă acum în justiție, este un marș al nebuniei! Cine îl oprește?